Dievo atvaizdas ir laisva valia

   Žmogus sukurtas pagal Dievo paveikslą, tą žino bet kuris kas bent kiek susipažinęs su krikščionybe. Tačiau kas tas paveikslas yra? Buvo manančių, kad Tėvas pramatydamas kaip turės atrodyti Kristus savo buvimo Žemėje metu, pagal jo fizinį atvaizdą ir kūrė žmogų. Teorijų yra įvairių, tad šiandien noriu trumpai pristatyti vieną iš jų kuri man pačiam labiausiai patinka.
   Ši idėja remiasi Šventojo Rašto citata: Kai Dievas pradžioje žmogų sukūrė, jis davė jam galią laisvai pasirinkti (Sir 15,14). Dievas kurdamas žmogų, davė jam tai ką turi pats, t.y. laisvą valią. Taip jis yra labiausiai panašus į Dievą, nes gali rinktis. Be laisvos valios žmogus būtų tik marionetė keistame Dievo žaidime, tačiau turėdamas laisvą valią jis gali rinktis būti Dievo darbininku ar jo priešu. Kai kurie teologai ir filosofai mano, kad tik žmogus turi laisvą valią rinktis, nes gyvūnai yra valdomi instinktų, tad jie tuo skiriasi nuo žmogaus.
   Gal kada esate girdėję mįslę: Ar Dievas galėtų sukurti tokį akmenį kurio pats negalėtų pakelti? Nepaisant to, kad klausime slypi pinklės atsakant į jį Dievas vis tiek gaunasi ne visagalis, tačiau kažkada teko girdėti vieno teologo atsakymą, kuris panaikina tas logines pinkles: Taip, Dievas galėtų sukurti tokį akmenį, ji jį jau sukūrė, tai laisva žmogaus valia. Dievas padarydamas žmogų panašų į save suteikė jam laisvą valią, ir tai gali būti būtent tas atvaizdas kuriuo mes esame. 
   O gal jūs turite kitokių įdomių pamąstymų kas galėtų būti tas Dievo atvaizdas pagal kurį mes esame sukurti? 

Komentarai

  1. Gili mintis... Tik, kuo laisva valia panaši į Dievą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gili mintis... Tik, kuo laisva valia panaši į Dievą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tuo kad vienintelis iš tiesų laisvas yra Dievas :) tai dieviškas atributas

      Panaikinti
    2. Čia tas klausims ir yra esmiškiausias- ar tirai laisvi esame...? Mokslas bando užčiuopt tą laivę su aparatais, ir buktai rado (jei vėl nepametė)... Iš serijos "britų mokslininkai" :)

      Panaikinti
    3. Na sakyčiau kiek savo žmogiškume galime būti laisvi, mums dovanoja Kristus. Šiaip jei nesame trukdomi kokių pašalinių poveikių visada turime laivą valią

      Panaikinti
  3. Turiu galvoj tokius mokslinius bandymus išaiškinti "viską galutinai"... :) Kažkur teko nuskaityt, kad mintis (laisva mintis) užgimdavo kažkur čiut ankščiau, nei spėdavo smegenų ląstelės kaži kaip ten sujudėt (stebėdami, ką rodo elektroencefalografija ir kt el. įrenginiai)ir pan, atliekant spėliojimo testus... Ty, kad mąstymas eina tarsi iš anapus (sielos?) ir mokslui tai nesuprantama... Jei mintis užgimtų vien iš lastelienos veiklos (smegenų košės), tada būtų gi kėbloka kalbėt apie tikrą laisvę. Panašu, kad Dievas kažkokį trupinėlį savęs tikrai įdėjo.
    O epie tą akmenį gražiai pasakyta. Bet žmona kiek anksčiau suspėjo perpasakoti tavo mintį apie tai :) patiko! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gamtamokslyje nėra tokio dalyko kaip "viską galutinai", čia pseudomokslų teiginys. Gamtamokslis nuolat kinta, tai jo viena esminių savybių :)
      Žmonai linkėjimai :)

      Panaikinti
  4. Dievo laisva valia absoliuti. O žmogaus? Ne. Taigi panašume yra ir skirtumas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, įdomi mintis. Manau, Kristus dovanoja mums visišką laisvę ir tik nuo mūsų priklauso ar mes ja pasinaudosime. Mūsų laisvą valią surakina begalė dalykų (prietarai, įsitikinimai ir t.t.) tačiau būdamas gyvai tikintis tu esi nuo viso to laisvas ir tavo laisva valia niekam nevergauja.

      Panaikinti

Rašyti komentarą