Creatio ex nihilo



   Šventasis Raštas prasideda nuo žodžių: „Pradžioje Dievas sukūrė dangų ir žemę“ (Pr 1,1). Ši pradžia mums nurodo, kad Dievas yra visa ko Kūrėjas. Tai grynai tikėjimo pozicija, nieko mums nekalbanti apie gamtamokslines ar filosofines koncepcijas. Pirmuoju atveju verta atminti, kad Šventasis Raštas nėra gamtamokslio vadovėlis, antruoju galime kapstyti giliau. Pasigilinę atrandame jau filosfiškesnę mintį: „Maldauju tave, vaikeli, kad pažvelgtum į dangų bei žemę ir pasvarstytum apie visa kas ten yra. Tada suvoksi, kad Dievas nepadarė jų iš pirma buvusių daiktų“ (2 Mak 7,28). Iš šios citatos išplaukia krikščioniškas tikėjimas, kad Dievas visatą kūrė iš nieko. Šią mintį pagilino vėlesni teologai ir filosofai.
   Ši idėja buvo visiškai nauja to meto aplinkinių religijų kontekste. Atmetant pasaulio atsiradimą iš pirmapradžio chaoso, Dievas čia suvokiamas kaip ir pirmapradžio chaoso kūrėjas ir kaip visų daiktų sutvėrėjas. Jis suvokiamas kaip tas kuriam nereikėjo jokios pirminės medžiagos kurti pasauliui.
   Na, o mūsų laikais, visatos sukūrimo iš nieko koncepcija yra tiek filosofinių tiek teologinių svarstymų dalis, kuri dažnai nepelnytai supriešinama su gamtamokslinėmis koncepcijomis. Kaip ten bebūtų, visatos atsiradimo ir to kas vyko iki jos klausimas kol kas lieka slėpiniu į kurį gamtamokslis tikslaus atsakymo neturi, tad belieka į jį žvelgti tik tikėjimo žvilgsniu. Na ir žinoma viltis, kad kažkada mes tai išsiaiškinsime.

Komentarai

  1. retorinis klausimas, jei pasirenkame viena atsakyma ir ji laikome teisingu, ar tai nereiskia atsakyta klausima ir nebera tikslo ieskoti kito atsakymo?
    as galvoju kad kad atsakymo neturejimas reiskia neatsakyta klausima

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemanau, kad išvis egzistuoja toks dalykas kaip vienas atsakymas, kuris viską paaiškintų. Čia tiksliukui a+b=c bet umanitarui a+b gali turėti dešimtis sprendinių ir visi bus teisingi.
      Šiaip paprastai mes renkamės atsakymus pagal tai, kurie atitinka mūsų pasaulėvoką ir pasaulio pažinimą. Todėl Petriukui bus atsakymas tai kas Jonukui niekaip nepanašės į atsakymą. Yra dvi ypatybės: atsakymas asmeniškai tau ir atsakymas visuotinis. Skirtumas tik tas, kad visuotinį pripažįsta daug kas, o asmeninis kalba tik tau. O koks atsakymas yra teisingas manau sužinosime kai numirsime

      Panaikinti
    2. Čia toks nekonkretus klausimas "ar yra apsoliuti tiesa?". Siaurai mąstantis žmogus sako, kad žino tiesą, liberalas sako, kad kiekvienas turi savo tiesą, o Jėzuis sako: "Aš esu kelias, TIESA ir gyvenimas". Tai jo, pritariu, kad tą tiesą sužinosim iki galo tik anapilyje.

      Panaikinti
    3. Sakyčiau čia žiūrint koks tiesos lygis :) kiekvienas lygis turi savo atsakymus ir jų kiekį.

      Panaikinti
  2. Man tokia mintis kilo: jei tiksliukui 1+1=2, kaip tada su tokiu pavyzdžiu 1 moteris plius kita moteris, bet abi moterys nėščios, ar suma tikrai lygi 2? Sprendinys laiko tėkmėje gali virsti ir 2 ir 3 ir ir netgi 10?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą