Kai žaidžiame kryžiukai nuliukais

Kai kryžiukas ne vietoj
   Vakar užtikau neblogą įžvalgą, skambančią taip: pas kai kuriuos ant kaklo kryžiukas, o širdyje nuliukas. Sakyčiau taiklu, ar ne? Buvo laikai, o ir dabar yra tokių vietų pasaulyje, kai už kryželio nešiojimą gali būti įkalintas ar nulinčiuotas. Kažkada jei kas nors išvysdavo žmogų nešiojantį kryželį, jis suvokdavo, kad šis žmogus yra krikščionis, na o dabar, bent jau Lietuvoje, kryželis ant kaklo dažnai apie žmogaus tikėjimą nieko nekalba. Sakyčiau, jei jau it papuošalą esi pasikabinęs (kalbėkime tiesiai šviesiai) kankinimo įrankį, tai mažų mažiausiai turi suvokti, ką jis reiškia, kodėl būna nešiojamas ir pan. Daliai žmonijos brangaus simbolio suniveliavimas iki papuošalo atrodo liūdnai, ar ne?
   Paklausius senesnių žmonių pasakojimų, panašu, jog seniau jei žmogus nešiojo kryželį, tai visi žinojo, jog jis yra krikščionis, o dabar esame priversti žaisti „Kryžiukais nuliukais“ bandydami išsiaiškinti kas čia savas, o kas tik dekoracijas naudoja, kas čia Kristų liudija, o kas savo išpuoselėtą (arba ne labai) skonį demonstruoja.
   Jei netiki Jėzumi, tad ar tikrai dera nešioti kryželį? Juk jei esi pacifistas nenešioji karinės uniformos, o būdamas vegetaru nesikabini ant kaklo mėsos gabalo. Taip manau turėtų būti ir su kryžiumi, nes techniškai jis yra Dievo karių uniformos dalis, o ant jo pavaizduotas tas kūnas (latvis sakytų mėsa) kuris buvo už mus nukryžiuotas.

Komentarai