Velykų pavadinimo kilmė

   Turiu pora bičiulių kurie neigiamai žvelgia į Velykų pavadinimą, nes teigia, jog jis yra pagoniškos kilmės. Tad nusprendžiau šiek tiek panagrinėti šį klausimą.
   Europoje daugumoje kalbų Velykos vadinamos žodžiais, kurių etimologinė kilmė yra hebrajiškas žodis pesach (gr. Pascha, (Πάσχα), italų pasqua, ispanų pascua, prancūzų pâques, rusų пасха, rumunų paşti, švedų påsk, olandų  pasen, suomių pääsiäinen ir t.t.).
   Anglišką žodį Easter kai kurie krikščionys kildina iš Aštartės kulto. Žinoma, sąskambis lyg ir panašus, bet Aštartės kultas ir anglų kalbos tėvynė nebuvo susijusios geografiškai, o ir istoriškai nelabai daug bendro teturėjo, tad tokios kilmės tikimybė itin maža. Istorikai patį žodį Easter kildina iš germanų žodžio Eostre reiškiančio Nauja diena.
   Lietuviškas Velykų pavadinimas taip pat susijęs su dienos pavadinimu. Labiausiai tikėtina, kad jis kilo iš slaviškų kalbų žodžių junginio reiškiančio Didi(didžioji) diena (naktis), kaip pavyzdžiui: Великдень (ukrainiečių), Великден (bulgarų), Вялікдзень (baltarusių), Wielkanoc (lenkų), Velikonoce (čekų), Velikanoč (slovėnų) ir pan. Į slavų kalbas šis žodis atėjo iš veikiausiai graikų kalbos. Senovėje lietuviai naudojo vienaskaitinę formą Velyka. Latvių kalboje analogiškas didžiosios dienos pavadinimas pavirto į Lieldienas.
   Kai kas Lietuvoje bando sieti Velykų pavadinimą su žodžiu vėlė, nes tą dieną lietuviai lankydavo mirusiųjų kapus. Ši kilmė mažai tikėtina, o kildinimas vien dėl panašaus žodžio skambesio nėra pakankamas, nebent norima užsiimti žodine akrobatika ir pritempti teoriją prie savo idėjų patvirtinimo. Šiuo atveju kitokių sąsajų apart žodinį panašumą nerandama.
   Taigi, mieli krikščionys, kurie nevartojate šio pavadinimo dėl atseit pagoniškos kilmės, būkite ramūs, tai normalus krikščioniškas pavadinimas. Nedarykite problemos ten kur jos nėra. Na, o jei jums itin svarbi būtent krikščioniškų žodžių vartosena, tai turiu jus nuliūdinti, nes tokių rasite itin mažai. Pvz. žodis Adventas kyla iš antikinio imperatoriaus intronizacijos ir sudievinimo akto pavadinimo, lietuviškas žodis Dievas ir siela yra senoviniais, siekiantys pagoniškus laikus. Taip kad jei jums žodis Velykos kelia neigiamas asociacijas, siūlau peržiūrėti visą krikščionišką žodyną ir sukurti naujadarus, kurie būtų visiškai krikščioniški.
   Kaip ten bebūtų, sveikinu jus su šventomis Velykomis – Kristaus prisikėlimo švente.

Komentarai