Ar krikščionys tiki pragaro liepsnomis?

Tokiu pragaru krikščionys netiki
   Kartais įvairiose forumuose tenka diskutuoti apie krikščionišką pragaro ar rojaus sampratą. Kiek pastebėjau, krikščionybės oponentai praktiškai visi kaip vienas tvirtina, kad krikščionys tiki, jog pragare velniai su šakėmis katiluose verdą smalą kurioje mirksta nusidėjėlių sielos. Deja, sunkiai besutiksi sąmoningą krikščionį kuris tiki būtent tokiu pragaru, todėl oponentai šiek tiek sutrinka kai juos nuramini, jog krikščionys taip pat kaip ir jie tokiu pragaru netiki.
   Šventasis Raštas apie anapusinius dalykus dažnai kalba simboline kalba, nes tik toks kalbėjimo būdas yra įmanomas dalykams kurie mums sunkiai suvokiami. Mes suprantame, kad pragaras tai kažkokia kančios būsena, turime daug svarstymų ta tema, daug loginių, filosofinių ir teologinių išmąstymų, kartais labai protingų, o kartais ir absurdiškų. Šventasis Raštas mums apie pragarą kalba simboline kalba, naudodamas ugnies įvaizdį, pvz. verčiau tau vienakiui įeiti į Dievo karalystę, negu su abiem akim būti įmestam į pragarą, kur jų kirminas nemiršta ir ugnis negęsta (Mk 9,47 – 48). Čia esmė ne tiek pati ugnis, kiek yra buvimas kančioje, todėl ir kalbama įvaizdžiais. Jei kada nors esi nusideginęs didelį odos plotą turi suprasti, kad geresnį kančios simbolį sunku surasti.
   Mato evangelijoje naudojamas dar vienas įdomus kančios įvaizdis „Ten bus verksmas ir dantų griežimas“ (Mt 8,12; 13,42; 13,50; 22,13; 24,51; 25,30). Dantų griežimas tai tas pats kas dantų skausmas ar maudimas. Tai dar vienas puikus kančios įvaizdis, juk visi jį patyrę puikiai turėjo suprasti ką Jėzus norėjo pasakyti šiuo simboliu.
   Žinoma turbūt nei vienas nesame girdėję apie tikėjimą, kad pragare skaudės dantis. Tiesiog pragaro liepsnų įvaizdis labiau paplitęs per meną ir jau seniai tapęs kalbine pragaro kančių išraiška. Pragaro liepsnų įvaizdį kaip simbolinė išraišką menas mums pateikia greičiausiai todėl, kad ją yra lengviau pavaizduoti nei dantų skausmą. Tad šis įvaizdis labiau ir įsišaknijo žmonių kurie nelabai žino kuo tiki krikščionys galvose.

Komentarai

  1. https://www.youtube.com/watch?v=d4IKet00ISY
    Čia nesenas pragaro liudijimas, yra tokių labai daug. Taip pat kalbama, kad gyvename paskutiniais laikais ir negandos jau prasidėjo; esame paskutinė karta.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą