Eichrodtas apie Izaoko paaukojimą

   Izaoko paaukojimo istoriją ko gero žino kiekvienas krikščionis ir dažnas žmogus bent jau šiek tiek susipažinęs su Šventojo Rašto istorijomis. Šis pasakojimas nagrinėtas įvairių teologų ir filosofų, tad prasminių aiškinimų būta įvairiausių. Paprastai šiame pasakojime išskiriamas Abraomo paklusnumas ir ryžtas atlikti Dievo įsakymą. Neseniai aptikau vieną gana nestandartinį šios istorijos išaiškinimą pateiktą protestantų, Senojo Testamento teologui Walteriui Eichrodtui:
   Abraomas būdamas gausios šeimos (tuo metu šeimos sąvoka buvo platesnė tad į ją įėjo visi giminės, o dažnai ir tarnai bei vergai) tuo pačiu, pagal tradiciją, turėjo būti ir namų kunigas, tad į jo pareigas įėjo ir religinių apeigų atlikimas. Tuo metu egzistavo paprotys tiksliai nustatytu laiku, audrų ir dykumos dievui, paaukoti šeimos pirmagimį, tad Abraomas laikydamasis šio papročio turėjo paaukoti Izaoką. Abraomas nenorėjo paklusti šiam baisiam papročiui, bet buvo priverstas atlikti šį pagonišką paprotį. Jau paruošus aukojimą ir jį bepradedant Viešpaties angelas jį sustabdė ir tik tada Abraomas išgyveno Dievo patyrimą, kurio iki tol nepatyrė taip giliai. Jam tada atsiskleidė Dievo įsakymas. Nuo to laiko Izraelyje žmogaus paaukojimas buvo laikomas baisiu nusižengimu tikrajam Dievui.
   Kaip Jūs vertinate tokią interpretaciją?

Komentarai

  1. Žinojimas, kokie papročiai vyravo Abraomo laikais ir kokiem dievam ką jie aukojo man kelia abejonių...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na jei remiesi tik Biblija, tada tikrai sunkoka ką pasakyti, tačiau egzegezė, tam kad suprasti bibliniu tekstus naudoja ir kitus tiriamo meto šaltinius. O įvairių šaltinių iš tų laikų tikrai esama.

      Panaikinti
  2. Tokią interpretaciją girdžiu pirmą kartą. Bet kad Izaokas tarsi ir nebuvo pirmagimis didžiojoj Abraomo šeimoj, bet Išmaelis... Žydai turi įdomių interpretacijų svarstydami, kiek metų buvo aukojamam Izaokui, ir ar jis pats sutiko, ar nesutiko būti aukojamas, kiek suprato, kas vyksta. Dar įdomesnis klausimas man asmeniškai, kokiu būdu Abraomas girdėjo kalbant Dievą, nes jei šiandien kas išgirstų kokį balsą, liepiantį savo vaiką papjauti, tokį asmenį būtų patartina skubiai hospitalizuoti ligoninės skyriuje be rankenų...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na man tai irgi ši interpetacija nauja buvo, tad ir pasidalinau. O kas dėl Dievo balso girdėjimo, tai nemanau, kad jis girdėjo taip kaip mes su tavimi kalbėtumėmės, sakyčiau tai buvo koks giluminis išgyvenimas... nors ką ten gali žinoti :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą