Postkalėdiniai pamąstymai: Ką švenčiame - Kristaus gimtadienį ar gimimą?

   Per kiekvienas Kalėdas vis gaunu sveikinimų kuriuose rašoma: Sveikinu su Jėzaus gimtadieniu. Šiemet susimąsčiau, ką vis tik švenčiame, gimimą ar gimtadienį? Žinoma, čia gal labiau sąvokų klausimas ir daug kam pasirodys beprasmis, tačiau esu įsitikinęs, kad netikslios sąvokos ilgainiui iškreipia esmę, tad trumpai žvilgtelėkime į tai kas gi švenčiama.
   Taigi, jei šveičiame gimtadienį. Gimtadienis yra chronologinis žmogaus brandos minėjimas ir gimimo dienos minėjimas. Taigi, kiekvienais metais yra prisimenama diena kada žmogus iš motinos įsčių atėjo į šį pasaulį. Taigi, nuo to momento mes skaičiuojame kiek laiko žmogus yra žemėje. Kai švenčiame gimtadienį, mes sveikiname jubiliatą su suėjusių metų sukaktimi. Kai švenčiame seniau mirusio asmens gimtadienį, mes jį minime. Taigi, gimtadienis yra žmogaus pragyventų metų žemėje skaičiavimas ir jei švęstume Jėzaus gimtadienį, tai šiemet per Kalėdas turėjome ant prakartėlės užrašyti Jėzus 2018, ar kažką panašaus.
   Jei švenčiame gimimą. Čia mums padės liturgijos samprata ir kartotė. Liturgija yra to meto įvykių sudabartinimas. Kitaip tariant tam tikra kelionė laiku. Liturginiame šventime mes dalyvaujame to meto įvykyje, taip tarsi jis vyktų dabar. Kaip šv. Mišių metu mes dalyvaujame realioje Jėzaus aukoje, ne naujoje, bet toje vienintelėje kuri įvyko ant Golgotos, taip ir bet kurioje religinėje šventėje, mes nusikeliame į tą laiką. Kartotė padeda išgyventi tą konkretų įvykį, o ne kas kart jį prisimenant paminėti kaip kažką kas vyko praeityje. Galų gale ir liturginis kalendorius nurodo, kad švenčiame Kristaus gimimą, o ne gimtadienį minime.
   Taigi, nesinori pasirodyti piktu moralistu, bet tie kas sveikina su Jėzaus gimtadieniu, ko gero nelabai susivokė kas gi čia prieš pora savaičių (tūkstantmečių) įvyko.

Komentarai

  1. jei jau sąvokų tikslumas svarbu, vertėtų pataisyti: "jei šveičiame gimtadienį." :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą