Šimonytė, ragai ir (ne)šventas pyktis arba kai sveikas protas atostogauja

   Politika subtilus dalykas, kiekvienas čia jaučiasi ekspertas. Kai susiduria keli ekspertai lauk karo. Ko gero todėl ir rekomenduojama per giminių baliukus neliesti politinių temų. Taip pat rekomenduojama neliesti religinių, nes irgi laukia savi kryžiaus karai. Na, o jei sudėtume politines ir religines temas lauk trečiojo pasaulinio karo.
   Stebint socialinę paniką kilusią dėl kandidatės į prezidento postą Ingridos Šimonytės ir jos pademonstruotos pirštų kombinacijos (pastaroji klaidingai identifikuojama tik kaip satanizmo išraiška, bet apie ją pabaigoje) apima liūdesys. Viena vertus dėl to, kad dalis pažįstamų tikinčiųjų tampa avių banda (ne ta apie kurią kalbėjo Kristus), kurios lekia nieko aplink nematydamos ir bliauna pačios nežinodamos dėl ko. Kita vertus, baisu kai žmonės prezidentą(-ę) renka vadovaudamiesi ne sveiku protu, bet emociniu pagrindu. Čia jau nebeina kalba apie tai kas gražiau pačiulbės, tam buvo duotas laikas, dabar gi prasideda kabinėjimasis prie smulkmenų jas išpučiant ir padarant esmingiausiais kriterijais pagal ką rinksime Lietuvos Respublikos vadovą.
   Taip ir gaunasi, kad tauta pasidalina į dvi stovyklas. Čia kaip tame Jėzaus palyginime apie dešimt mergelių kur penkios iš jų buvo paikos ir penkios protingos (Mt 25,2). Kuriai pusei priklausai tu pasirink pats, tik atmink, kad niektauzos emanuoja bėlnius, o apaštalas Paulius išmintinguosius ragina: Visa ištirkite ir, kas gera, palaikykite! (1 Tes 5,21). Gerai kai žmonės tiria, deja dažniausiai jei viena avis užbliovė, kitos nebesigilina apie, svarbu, kad ta gerai bliauna ir kitos į bendrą chorą įsijungia džiaugsmingai atkartodamos tą pačią dainelę.
  Tad mieli katalikai ir kitų denominacijų krikščionys, linkiu renkant šalies prezidentą, nepasiduoti emocijoms, demonų paieškai ir šiaip aplink sklandantiems marazmams. Dievas mums protą davė, kad juo naudotumėmės, o ne tam, kad jį išjungtume ir taptume avinų banda.
   Na, o pati pirštų kombinacija, kuri paprastai vadinama ožiu arba ragais, tai jos vienareikšmiškai vertinti negalime, nebent esame niektauzos, tada prašom vertinkite, tik tyliai, kad kiti nepatirtų svetimos gėdos jausmo.
   Na, o tiems kas jau suklusote, priminsiu, kad simbolis neturi vienos reikšmės, todėl jį reikia vertinti pagal kontekstą kuriems jis egzistuoja bei pagal tai ką simbolio teikėjas nori juo pasakyti. Šiuo atveju, Metallica ir ragai, rikimų kontekste, greičiausiai tiesiog išreiškia pergalės džiaugsmą, nededant į simbolį jokios religinės prasmės. Tai grynai popkutūrinė išraiška. Tad ko gero vienintelis kaltinimas čia galėtų būti: na va, kaip kokie penkiolikiniai metalistai tūsina, ar ne gėda suaugusiems taip elgtis. Bet ir šiuo atveju kaltinimas niektauzomis kvepia. Tik tiek. Bet net ir tokie kaltinimai tebus emocinė išraiška, kaip ir ragų atveju. Daug emocijų, daug iškreiptos informacijos ir rezultatas akivaizdžiai matomas.
  Pats ragų simbolis su satanizmu susietas gana vėlai, tik praeitame šimtmetyje, na ir ilgainiui apipintas įvairiausia, su realybe ne daug ką bendra teturinčia, moderniąja mitologija. Dėkui už tai Holivudui, jis nemažai gražių simbolių pavertė satanistiniais ženklais. Gaila tik, kad dalis krikščionių ėmė ir pasigavo reikšmes kaip vieninteles įmanomas. O tada ir tada prasidėjo antroji inkvizicijos banga. Švelnesnė, be laužų, bet su tuo pačiu polėkiu ir entuziazmu. Radai satanistą, džiaugmas, neradai, diena perniek nuėjo.  
   Šis ragų simbolis yra labai senas, naudotas dar antikoje, kaip graikų ir romėnų oratorių ženklas. Markas Fabijus Kvintilianas savo veikale „Oratoriaus lavinimas“ aprašė jį kaip vieną iš įtaigiausių oratoriaus neverbalinės kalbos gestų. Liaudies pamaldume šis simbolis naudotas pietinėje Europos dalyje kaip apsaugą nuo šėtono ir blogio. Induizme jis dažnai naudojamas mudrose. Jį naudoja naujieji rusai kaip savo „kietumo“ ženklą. Naudoja įvairios subkultūros. Jis gausiai naudojamas gestų kalboje bei beisbole. Na, o krikščionybėje, nes mums ši dalis labiausiai rūpi, jis naudotas ikonografijoje kaip tiesioginio Gerosios Naujienos perdavimo ženklas (vieną pavyzduką galite matyti teksto apačioje).
   Taip kad mielieji siūlau giliai įkvėpti, nusiraminti, įsijungti sveiką protą ir ramiai laukti antrojo rinkimų turo, o tada balsuoti išmintingai, vadovaujantis protu, o ne sukelta socialine panika. Rinkimus telaimi geriausias kandidatas, o kurį mes tokiu laikome pamatysime netrukus.
Viliuosi, kad Kristus satanizmu nebus apkaltintas...


Komentarai

  1. Ačiū, Gabrieliau, už sveiko proto prošvaistę tunelio gale :D Gaila, kad net išsilavinę krikščionys vadovaujasi viduramžių pagoniškais prietarais :(

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą