Malda prie Černobylio motinos

Ikona Чернобыльский Спас
   Turbūt mažai kam žinoma, bet Sapiegų parke (Vilnius) stovi paminklas skirtas Černobylio katastrofos aukoms atminti. 1999 metais, skulptoriaus Liongino Virbicko sukurtas paminklas pavadintas „Černobylio motina“.
   Taigi, šiemet kaip (kaip ir kelis metus prieš tai), su broliu Visus šventuosius paminėjome eidami pasivaikščioti po Antakalnio kapines. Pakeliui visada užsukame prie Černobylio motinos, uždegame žvakelę ir pasimeldžiame už juos Viešpaties angelo malda. Kaip įprasta, prie šio paminklo tą vakarą dega tik mūsų žvakelė.
   Keliaudami link kapinių šiek tiek diskutavome. Štai neseniai nuvilnijo susižavėjimo banga Vilniuje filmuotu serialu „Černobylis“. Fanų daug. Prieš Vėlines socialiniuose tinkluose mačiau raginimą uždegti žvakelę ant kapų kurių niekas nelanko. Tai klausimas kodėl čia dega tik mūsų žvakelė?
   Žinoma, viena vertus čia ne kapas, o memorialinė skulptūra, kita vertus apie šį paminklą mažai kas žino. Nepaisant to, mums su broliu šis apsilankymas simboliškas. Gal būt todėl, kad močiutė gyveno ne per toliausiai nuo Černobylio. Po avarijos tėtis važiavo jos lankyti. Nors avarijos likvidavime jis ir nedalyvavo, po to jam gerokai sušlubavo sveikata. Kita vertus šiemet buvau Černobylio muziejuje. Buvo galima pamatyti sąrašus visų kurie dalyvavo avarijos likvidavime. Mūsų pavardė ten minima 14 kartų. Žinoma, Ukrainoj pavardė populiari, bet vis tiek...
   Taigi, nepamirškime pasimelsti ne tik apsilankę kapinėse, bet prisiminkime ir visus tuos kurie vienaip ar kitaip gelbėjo žmoniją, kovojo už Tautos laisvę arba tiesiog už tuos kurie visų pamiršti. Tad ir mes su broliu, paprastai uždegame tris žvakes ir pasimeldžiame trijose vietose. Prie Černobylio motinos, prie Žuvusių už Lietuvos laisvę ir prie seno apleisto kapo.
   Na, o tiems kas nežinote kaip galima pasimelsti per Visus šventus besilankant kapinėse, primenu Viešpaties angelo maldą:

   Viešpaties angelas apreiškė Marijai:
Mūsų spingsulė prie Černobylio motinos
   Tu pradėsi iš Šventosios Dvasios.

   Sveika, Marija, malonės pilnoji!
   Viešpats su Tavimi!
   Tu pagirta tarp moterų,
   Ir pagirtas Tavo Sūnus Jėzus.
   Šventoji Marija, Dievo Motina,
   Melsk už mus, nusidėjėlius,
   Dabar ir mūsų mirties valandą.
   Amen.

   Štai aš Viešpaties tarnaitė,
   Teesie man pagal Tavo Žodį.

   Sveika, Marija....

   Ir Žodis tapo Kūnu
   Ir gyveno tarp mūsų.

   Sveika, Marija...

  Amžinąjį atilsį duok mirusiems, Viešpatie
  Ir amžinoji Šviesa jiems tešviečia (3 k.)
 Tegul ilsisi ramybėje. Amen.


Komentarai

Rašyti komentarą