Kančia. Ar tikrai Dievas kaltas?

   Gana dažnai teigiama, kad kančios buvimas pasaulyje paneigia Dievo egzistavimą. Sakoma, kad toks Dievas kokiu tiki krikščionys, negalėtų leisti vykti kančiai, o jei ji vyksta tai tik įrodo kad Dievo nėra arba bent jau parodo, kad Dievas yra neišpasakytas sadistas, kuris mėgaujasi tuo, kad žmonės kenčia. Daug amžių įvairūs žmonės ieškojo atsakymo į klausimą kodėl pasaulyje tiek kančios. Man pačiam atrodo, kad kančia pasaulyje yra dėl laisvos žmogaus valios. Ten kur pradeda trūkti meilės, ten atsiranda egoizmas, o iš jo išplaukia įvairios blogybės. Viskas susiję. Mes padarome kažką blogo, tai gali atsiliepti tūkstančiams kitų žmonių. Štai gimsta luošas vaikas, daug kas iškart pradeda sakyti: Ar mylintis Dievas galėtų taip pasielgti su šiuo nekaltu vaikeliu? Bet klausimas, kiek čia Dievo kaltė, o kiek žmogaus. Čia juk veikia begalė žmogiškų faktorių: užterštumas, stresas, mityba ir pan. Kurie padarė įtaką vaikelio vystymuisi. Tie visi faktoriai susiję su žmogaus veikla ir jo laisva valia. Mes darome nesąmones, o tada kenčiame visi. Patys prisidirbame, o tada kaltiname Dievą.
   Žinoma, kai iškeli mintį apie tai, kad žmogaus laisva valia yra viena iš kančios priežasčių, tada iškart pasigirsta: O kodėl tada Dievas nepažaboja žmogaus laisvos valios, pažabotų ir kančios neliktų. Tas tiesa, kančios neliktų, bet ir mes taptume robotukais, savotiškomis marionetėmis. Nežinau ar atsirastų daug tokių žmonių, kurie norėtų būti nemąstantys kažkieno valdomi vergai.
   Galų gale ne tiek svarbu kančios egzistavimas, o tai ką mes asmeniškai galime padaryti, kad jos būtų mažiau. Kaip pastebi baptistų pastorius John Piper: „Tiek Biblijos, tiek ir krikščionybė užduotis yra ne išaiškinti iš kur atsirado blogis, bet atskleisti, kad Dievas paverčia blogį į visišką priešingybę – amžiną teisumą ir džiaugsmą“. Tad vietoj to, kad aiškintis iš kur atsirado blogis ir kančia, šią akimirką būkime Dievo bendradarbiais ir darykime, kad tos kančios būtų vis mažiau. Ten kur buvo apstu nuodėmės, ten dar apstesnė tapo malonė (Rom 5,20) moko apaštalas Paulius, tad ir mes darykime, kad tose vietose kur yra blogis ir kančia, taptų apstesnė meilė ir Dievo malonė.

Komentarai

  1. Būna tikrai gerų tektų čia, na bet šitas .... "Čia juk veikia begalė žmogiškų faktorių: užterštumas, stresas, mityba ir pan." Su tokiu požiūriu kokiam "Ko daktaras tau nesako" ar panašiam labai gerai pritaptum.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą