Katalikai ortodoksai? Ne, negirdėjau...

   Kažkada perskaitęs Chestertono „Ortodoksija“ pradėjau ją siūlyti kitiems, tad kaskart nustebdavau, kai dažnai susilaukdavau atsakymo : Ortodoksai (arba stačiatikiai, pravoslavai) manęs nedomina. Žinoma, tada tekdavo aiškinti, kad knyga visai ne apie pastaruosius. Kartais po tokio atsakymo užduodavau klausimą:  O kodėl tu manai, kad būtent jie yra ortodoksai? Daug kas sutrikdavo.
   Žodžiu, taip pusiau juokais svarstant, katalikas stačiatikių Bažnyčią vadinantis ortodoksais, tiesiogine šio žodžio prasme teigia, kad jų išpažinimas yra tikras. Toks katalikas savęs ortodoksu niekada nepavadins ir tada gaunasi, kad jis nelaiko savo išpažinimo tokiu tikru kaip stačiatikiu. Nors žinoma, jei paklaustum, kieno gi tas tikėjimas ir išpažinimas tikresnis, ko gero iškart susilauktum atsakymo, kad katalikiškas.
   Patys stačiatikiai savo tikybą vadina православие (liet. teisingas garbinimas arba šlovinimas; ), tad čia kaip ir problemų nekiltų, nes kaip bešlovinsi Viešpatį, tai bus teisinga. Dėl stačiatikių, pavadinimas kaba apie išorinę apeigų formą, istoriškai susiformavęs Lietuvoje. Ne originalas, bet užtat lietuviškas bei savitas, o man pačiam dar ir gražiai skamba. Na, o kas yra tie ortodoksai (liet. tikratikiai) čia tegul kiekvienas asmeniškai nusprendžia.
   
   P.S. pastaba, kad nekiltų nesusipratimų: pravoslvalų nelaikau eretikais ar prastesniais tikinčiaisiais, tiesiog nesu linkęs vieniems jiems atiduoti garbę vadintis ortodoksais :)

Komentarai

  1. Ortodoksu Bažnyčia oficialiai vadinasi Orthodoxe Ekklesia, o jos tikintieji Christianoi Orthodoxoi. „Pravoslavie“ yra vienas iš žodžio orthodoxia vertimo į slavų kalbą variantų. Kaip ir stačia-tikiai (ortho-doxoi), buvo toks kalbininkų „iš didelio rašto išėjimas iš krašto“. O šiandien, bent popiežius, neabejoja, kad Rytu krikščionys yra ortodoksai :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą