Ar normalu banko kortelių skaitytuvai Bažnyčiose?


 Turbūt esate pastebėję, kad kai kuriose Lietuvos bažnyčiose atsirado galimybė paaukoti pasinaudojant kortelių skaitytuvais. Pradžioje mane toks būdas prajuokino, na iš serijos: Ką dar sugalvos? Kai kurie bičiuliai pasipiktino, nes neužtenka, gi kad grynais aukojama, dar bando susirinkti pinigų štai tokiais būdai. Taigi pamąstykime, kaip iš tiesų vertinti tokį būdą rinkti aukas.

   Koks neįprastas ir keistas šis būdas beatrodytų aš jį vertinu pozityviai. Vien jau todėl, kad taip didėja skaidrumas kaip Bažnyčia naudojasi suaukotais pinigais. Šiaip jau seniai kalbu apie tai, kad gavę auką už Mišias ar kitus patarnavimus kunigai turėtų išduoti pinigų priėmimo kvitą. Būkim biedni, bet teisingi, kai pinigai neužfiksuojami kokiu nors popierėliu, lengva jais pradėti netinkamai disponuoti. Čia nekalbu apie nesąžiningą elgseną, kai parapijos pinigai dalinami principu „Danieliui, Danieliui, Lemonui, Lemonui, o Pjerui kas netyčiom nubyra“. Čia nereikia net nesąžiningumo, tiesiog netyčiom gali išleisti daugiau nei planavai arba apsižioplinęs ne į tą piniginę įsidėti. Visko pasitaiko. Kai yra atskaitomybė, auga atsakomybės lygis. Taigi, kai pinigai nuskaitomi iš banko kortelės, darosi aiškiau, kiek suaukota, o vėliau kiek ir kaip išleista. Sakyčiau kuo greičiau pereisime ant tokio būdo aukoti Bažnyčiai, tuo greičiau viskas skaidrės.

   Žinoma, atsiskaitymas kortele turi ir savo minusus. Visų pirma nebelieka anonimiškumo. Gal aš nenoriu, kad kunigas žinotų kiek daug ar kiek mažai paaukojau. Bet šiuo atveju to neišvengsi. Kita bėda ta, kad kortelių skaitytuvai yra aptarnaujami banko ir už šią paslaugą šiek tiek pinigėlio nuskaičiuojama. Na taip grubiai imant kokį eurą nuo operacijos. Turbūt pastebėjote, kad kai kuriose bažnyčiose iškart nustatyta 5 eur (ar kita) suma. Tai reiškia, kad paaukojai Bažnyčiai 5 eurus, bet iš tiesų 4, nes vieną eurą sumokėjai bankui už paslaugą. Taigi, realiai paaukoji kiek mažiau nei tikėjaisi. Čia išlenda dar viena bėda. Jei nuspręsi paaukoti eurą, tas euras greičiausiai visas nukeliaus į banką ir paaukosi jam, o ne Bažnyčiai. Todėl nesistebėkite, kad Bažnyčia nustato minimalų aukos kiekį, kad žmogus be naudos pinigo nešvaistytų.

   Nepaisant šių bėdų esu už galimybę aukoti naudojant kortelių skaitytuvą. Dabar beliko sulaukti kada paaukojus už Mišias bus normalu gauti pinigų priėmimo orderį. Manau, kad kortelių skaitytuvai rodo, kad viskas gerėja, o tai šiek tiek džiugina.

   Jei manote kitaip, parašykite apie tai komentaruose.

Komentarai