Kas slypi facebook už puslapio „Ateikite pas Kristų Lietuvoje“


    Facebook‘as man jau kuris laikas meta reklamas apie puslapį „Ateikite pas Kristų Lietuvoje“. Neseniai pastebėjau, kad kai kurie mano pažįstami katalikai yra pamėgę šį puslapį, dalinasi jame esančiais pranešimais ar juos laikina. Pradžioje galvojau, kad čia kokia nors protestantiška bendruomenė, tad nesureikšminau. Tačiau facebook‘as pradėjo mesti reklaminius filmukus ir viskas staiga paaiškėjo. Įlindau pasižiūrėti jų puslapį. Žinoma pažiūrėjau kas iš pažįstamų jį seka, susidarė bent pora dešimčių. Taigi puslapis „Ateikite pas Kristų Lietuvoje“ yra mormonų (pilnas pavadinimas: Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčia). Mormonai aktyviai skelbia Jėzų Kristų, bet ar jie krikščionys? Iš pirmo žvilgsnio atrodo labai krikščioniška, tačiau jie vadovaujasi ne Biblija, bet Mormono knyga, t.y. alternatyvios istorijos pasakojimu apie tai kaip Jėzus apsilankė Amerikoje.

   Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčią 1830 m. balandžio 6 d. įkūrė Joseph‘as Smith‘as ir dar jo bendraminčiai. Mormonai tiki, kad Dievas Tėvas ir Jėzus Kristus pasirodė Smith‘ui ir pasakė, kad jis yra pranašas kuris sugrąžins svarbias tiesas, kurias krikščionybė prarado po apaštalų mirties. Mokymo nedetalizuosiu, apie tai esama daug literatūros, čia gi svarbu žinoti, kad jie vadovaujasi vadinamąja Mormono knyga. Taip pat pripažįsta ir skaito Bibliją. Mokymas šiek tiek sumišęs su XIX a. ezoteriniais mokymais, o pati Mormono knyga išversta iš neaiškios kilmės plokštelių. Kalbos kuria parašyta knyga, niekas apart patį Smith‘ą nemoka. Esama daugpatystės, nepaisant to, kad ji buvo pasmerkta dar 1890 metais, tačiau egzistuoja ir bažnyčiai nepriklausantys arba iš jos pašalinti mormonai fundamentalistai, kurių pažiūros leidžia kurti daugelio asmenų (vieno vyro ir kelių moterų) šeimas. Šiaip jei palandžiotumėte giliau po mormonų teologiją, neužtruktumėte iškart susidurti su krikščionišku mokymu niekaip nesuderinamais dalykais.

   Šiuo metu pasaulyje, mormonų esama daugiau nei 160 šalių, Viso yra apie 15,3 milijonų mormonų bažnyčios narių, susivienijusių į daugiau kaip 20 tūkst. Kongregacijų. Turi apie ir maždaug 75 tūkstančius misionierių tarnaujančių įvairiuose kraštuose, tame tarpe ir Lietuvoje (juos turbūt matėte, tokie tvarkingai apsirengę, su juoda kortele atlape ir nuolat siūlo pakalbėti apie Jėzų arba gyvenimo prasmę). Mormonai stengiasi pritraukti naujų narių, pvz. kviečia žmones nemokamai mokytis anglų kalbos. Po pamokų jiems siūloma dalyvauti pamaldose. Pamokas veda jauni amerikiečiai – mormonų misionieriai.

   Kai kurie katalikai mėgsta pasiimti šį bei tą iš protestantiškų bažnyčių mokymo ir tai gal nėra blogai, tačiau imti elementus iš mormonų teologijos būtų gana keistas sprendimas.

   P.S. Paveikslėliuose matote reklaminio klipo momentą (kairėje viršuje) ir jų facebook puslapį (apačioje). Taigi neskubėkite laikinti visko kur parašyta Jėzus. Visada prieš tai patikrinkite ir įsivertinkite kas tai per organizacija.



Komentarai