Ką daryti lūžus šventintiems daiktams: tvarus maldos įrankių naudojimas


 Turbūt dažnam kyla klausimas ką daryti su visokiais šventintais tačiau sulūžusiais daiktais, pvz. rožančius, maldaknygė, šventojo paveikslėlis, kryželis, verbos, Grabnyčių žvakė ir t.t. Paprastai Bažnyčioje laikomasi principo, kad religinės paskirties daiktų negalima išmesti į konteinerį kaip kokią šiukšlę, nes tai būtų šventybės išniekinimo ženklas, nes šie daiktai yra pašventinti, skirti kurti santykį su Dievu. Tradiciškai tokie daiktai yra sudeginami. Sudegęs daiktas išnyksta, o  kartu su juo ir krikščioniška simbolika. Kai kuriose bažnyčiose, vis dar išlikusi tradicija, kiekvienais metais yra paskiriama diena, kai šventoriuje užkuriamas tam skirtas laužas skirtas sudeginti žmonių atsineštas šventybes, neretai toks lažas sukuriamas prieš Velyknakčio pamaldas.

   Taigi, pas mus šeimoje irgi būna, kad susikaupia visokių šventybių, kurios jau atitarnavo. Šį kart maišelyje buvo senos verbos, suplyšęs rožančius, šventintas aliejus iš Pečerska-Lavra ir daug visokių žvakigalių iš Velyknakčio ir kitokių progų. Taigi ilgai galvojau ką galima su tais žvakigaliais padaryti. Su broliu išvažiavome į mišką. Verbas sudeginome, o iš žvakių nusprendžiau padaryti žvakę. Rožančiaus virvelę panaudojau kaip būsimą dagtį.

   Taigi, kaip pasidaryti žvakę:

   I. Tau reikės ugnies, indo kuriame lydysi žvakes, lazdelių kurios prilaikys būsimą dagtį, taigi reiks ir virvelės.

   II. Indelyje privirtiname būsimą dagtį (panaudojau suplyšusio rožančiaus virvelę), žvakigalius sudedame į indą skirtą lydymui (panaudojau skardinę, be ten pat supyliau ir aliejų), išlydome ir supilame išsilydžiusį vašką į indelį (šiuo atveju panaudojau popierinį kavos puodelį, nes jis lengvai nusiims sustengus vaškui).

   III. Laukiame kol sustengs vaškas, tuomet nukerpame virvelę ir išimame iš indelio.

   IV. Grožimės nauja žvake ir nauju maldos įrankiu.

   Procesas nuotraukose:

 


P.S. Kaip supranti, šis procesas tinka bet kokios žvakės gamybai iš likučių, bet čia gavosi variantas pritaikytas tvariam maldos įrankių panaudojimui.

Komentarai